Me honden kunnen zowiezo zingen. Het verschil tussen me en mijn

Schrijven

Taalfouten in je tekst moeten niet worden onderschat. Als ondernemer kun je -bewust of onbewust- gestraft worden door de lezer. Neem jezelf én de lezer serieus en besteed aandacht aan je teksten.

Neem een LinkedInprofiel. Dat is een beetje je persoonlijke website, maar dan op een sociaal platform. Bij ‘info’ kun je iets meer vertellen over jezelf en je business. Iemand anders heeft alleen maar een foto en een klein beetje tekst om te bepalen of jij aantrekkelijk voor hem of haar bent.

Staat daar:

  • In 2018 besefte ik me dat ik van mijn hobby mijn werk kan maken, want me honden konden zowiezo al zingen. Ten slotte moet er brood op de plank komen!

Of staat daar:

  • In 2018 besefte ik dat ik van mijn hobby mijn werk kan maken, want mijn honden konden sowieso al zingen. Tenslotte moet er brood op de plank komen!

Waarschijnlijk heb je tijdens het lezen van de eerste zin meteen al een paar fouten ontdekt. Goed zo!

Fout 1. Ik besefte me

Het hele woord is ‘beseffen’. De combinatie ‘zich beseffen’ bestaat niet. Dus ‘Ik besef me’ ook niet.

Vergelijk het woord ‘realiseren’ (in de betekenis van ‘je ergens van bewust worden, beseffen’). De combinatie ‘zich realiseren’ bestaat wel en betekent dat je je ergens van bewust wordt. ‘Ik realiseer me’ kan dus prima als je bedoelt dat je ergens van bewust wordt / iets beseft.

Goed: Ik besef dat ik energie krijg

Goed: Ik realiseer me dat ik energie krijg

En voor de taalvirtuozen onder ons: ‘realiseren’ is een wederkerend werkwoord, wat betekent dat het werkwoord gecombineerd kan worden met het wederkerend voornaamwoord ‘zich’

Fout 2. over me honden

Ook deze fout kom ik geregeld tegen. ‘Me’ kan je gebruiken als het woordje ‘me‘ naar jezelf verwijst. Je kun daar ‘me gebruiken, maar ook ‘mij.

Goed: Luister naar me / luister naar mij
Goed: Geef me de boter eens aan / geef mij de boter eens aan

Ook bij wederkerende werkwoorden komt me voor. ‘Ik haast me’ of ‘Ik schaam me’. Zie 1)

In bovenstaande zinnen gaat het dus niet om bezit. Als het wel om bezit gaat schrijf je ‘mijN’ (of m’n). ‘Mij’ (of ‘me’) is geen bezittelijk voornaamwoord.

Fout: Over mij honden / over me honden

Goed: Over mijn honden / over m’n honden

#Tip: Je schrijft me wanneer je ‘me’ zou kunnen vervangen door ‘mij’.

Fout 3. zowiezo

Geeft niks dat je het zo uitspreekt, maar je schrijft sowieso sowieso!

Waarom Taal in Uitvoering?

Ik ben een spelling-nerd. Ik houd ervan om taalfouten uit een tekst te halen. Dat kunnen spellingsfouten zijn, maar ook grammaticale zoals de zinsbouw. Waarom? Omdat ik geloof in de kracht van teksten. Teksten zonder onduidelijkheden, wollig taalgebruik en zonder taalfouten.

Uit onderzoek blijkt dat grammaticale fouten, spellings- en interpunctiefouten door veel lezers als storend worden ervaren. De tekst wordt minder aantrekkelijk en daarmee jijzelf of je bedrijf ook. Niet alleen bij een eerste indruk op sociale platforms, maar ook teksten op je website of andere teksten die bedoeld zijn om de ander te overtuigen of aan te zetten tot actie.

Door mij geredigeerde teksten zijn krachtige teksten, goed leesbaar, zonder taalfouten en niet langer dan nodig. Een tekst die een positieve indruk achterlaat en de lezer overtuigt.

Laat je overtuigen en maak een afspraak of lees meer van mijn korte en duidelijk tips over grammaticale vraagstukken:

Deel dit artikel:
Annet van der Graaf

Annet van der Graaf

Tekstschrijver

Taal vind ik geweldig! Waar ik goed in ben is het schrijven van teksten in duidelijke en begrijpelijke taal. Over waar jij als ondernemer goed in bent, waarom jouw bedrijf bestaat en wat klanten daaraan hebben.

Plaats een reactie

Wil jij ook een duidelijk verhaal?

Taalinnovatie

Rhoon, omgeving Rotterdam

06 108 309 07

annet@taalinnovatie.nl

KvK nummer: 72102373

Btw nummer: NL001968367B74

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief met taaltips en wetenswaardigheden.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.