Vervangt Chat GPT een tekstschrijver? Tijd om dat eens te onderzoeken! Lees hier mijn ervaring over wat deze chatrobot voor mij als tekstschrijver kan betekenen.
Een robot die teksten voor je schrijft? Daar wil ik als tekstschrijver meer van weten! Niet in de laatste plaats om antwoord te geven op vragen van mijn omgeving of Chat GPT ‘werkt’. Ze kijken me dan aan met een blik alsof ik de geluksvogel ben, die slapend haar werk kan doen.
Wat is Chat GPT?
GPT-3 staat voor Generative Pre-trained Transformer (version 3) en het is een AI (artificial intelligence) die erg goed is in het schrijven van tekst. Begin 2020 verscheen GPT-3. Op 30 november 2022 werd de veelbesproken chatbot Chat GPT uitgebracht door ontwikkelaar OpenAI, een verbeterde versie van van GPT-3. Sinds de start is de chatbot al door miljoenen mensen gebruikt.
Wat doet Chat GPT?
ChatGPT is misschien wel de meest indrukwekkende AI van dit moment, volgens Icreate Magazine. Het is een slimme chatbot die in heel natuurlijke taal met je kan praten, en allerlei complexe opdrachten met gemak uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het herschrijven van tekst, een samenvatting maken, een uitleg geven over een bepaald onderwerp, het schrijven van een sollicitatiebrief, en meer. En -voorlopig- is ChatGPT helemaal gratis!
Schrijven voor je website
Helpt Chat GPT bij het schrijven van teksten voor een website? Dat wilde ik graag uitproberen. Het inloggen en een account aanmaken op de ChatGPT-pagina van OpenAI is een eitje. Daarna begint het echte werk, namelijk het duidelijk stellen van een vraag. Ik begon met “Blogs tekstschrijver” en hoopte dat er een fijne blog of een aantal blogs over tekstschrijven uit zouden rollen.
Maar ik kreeg het volgende antwoord:
Als blogs tekstschrijver is het jouw taak om informatieve, boeiende en leesbare content te creëren die mensen aanmoedigt om verder te lezen en te delen. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om succesvol te zijn als blogs tekstschrijver:
1. Ken je doelgroep: voordat je begint met schrijven, moet je weten voor wie je schrijft. Wat is hun demografie? Wat zijn hun interesses en uitdagingen? Hoe kunnen jouw blogs hun leven verbeteren?
2. Wees duidelijk en beknopt: probeer complexe onderwerpen op...
Blijkbaar was mijn vraag niet duidelijk genoeg en daar loop ik vaker tegenaan tijdens dit onderzoekje. Maar goed, al doende leert men, hoop ik.
De chatbot zelf geeft op de vraag of hij helpt bij het schrijven van teksten voor een website het volgende antwoord:
Ja, Chat GPT kan helpen bij het schrijven van teksten voor een website. Als taalmodel ben ik getraind om natuurlijke en overtuigende tekst te genereren over verschillende onderwerpen, waaronder websitecontent.
Om mij te gebruiken voor het schrijven van websitecontent, kun je mij bijvoorbeeld vertellen over het doel van de website en wat voor soort content je nodig hebt. Op basis van deze informatie kan ik teksten genereren die aansluiten bij jouw doelen en de behoeften van jouw doelgroep.
Leuk! Dat ga ik proberen!
En ik geef de opdracht “Schrijf een blog over hoe je met teksten klanten krijgt”. Wat opvalt is dat de eerste zin van het antwoord je vraag herhaalt. Duidelijk, maar stilistisch niet zo fraai, zeker niet als de bot dat doet op vrijwel elke vraag die je stelt. Vervolgens komt er een opsomming met per onderdeel een korte uitleg. De bot eindigt vaak met “Kortom,…” en dan volgt een herhaling van de genoemde punten in combinatie met de vraag.
Algemene informatie en opgedreunde opsommingen
Wat verder opvalt is dat veel teksten die Chat GPT genereert best algemeen zijn. Daardoor krijg ik regelmatig antwoorden met teksten die maar weinig echte informatie leveren. Door de gebruikte woorden en zinsconstructie blijft de informatie afstandelijk voelen, alsof iemand een antwoord opdreunt. Klanten haken juist aan op informatie die hen raakt, bijvoorbeeld door het beschrijven van je drijfveren of hoe je product tot stand komt.
Chat GPT is getraind met allerlei data. Dus de antwoorden die het algoritme geeft, zijn gebaseerd op bestaande informatie. Chat GPT kan dan menselijke antwoorden genereren, maar begrijpt niet echt de context of intentie achter de tekstinvoer. Het is niet in staat om de onderliggende betekenis of sentiment van de invoer af te leiden. Dat betekent dat het dus kan alleen reageren op basis van de specifieke woorden en zinnen die het tijdens de training heeft gezien.
Zijn tekstschrijvers overbodig?
Nee, zeker niet! De informatieve details die nodig zijn om een bepaalde doelgroep te trekken, is (nog) te moeilijk voor AI. Evenals het kiezen van de juiste woorden en een aantrekkelijk zinsbouw. Voor teksten die inzichtelijk moeten maken wat een bedrijf doet, welke producten het maakt en waarom, is het luisterend oor en de knappe pen van een tekstschrijver essentieel.
Dit zegt Chat GPT:
Het is belangrijk om op te merken dat de gegenereerde tekst mogelijk niet perfect is en dat het nog steeds nodig kan zijn om te bewerken en aan te passen. Een menselijke tekstschrijver kan ook helpen bij het verfijnen en aanpassen van de gegenereerde tekst om ervoor te zorgen dat deze precies aan jouw behoeften voldoet. Daarom is het onwaarschijnlijk dat Chat GPT of soortgelijke technologieën tekstschrijvers overbodig maken.
Pfff, ik ben echt een geluksvogel! Een tekstschrijver blijft -voorlopig- onmisbaar. Ik kan (’s nachts) weer rustig slapen 😉